Nyomtatás
PDF

Közalkalmazottak utazási kedvezménye 2012 - Változik a közalkalmazotti utazási kedvezmény 2012-től?

on . Posted in Hírek - Belföld

Közalkalmazottak utazási kedvezménye 2012-2013 - Változik a közalkalmazotti utazási kedvezmény 2012-től? A kormány átalakítja a közalkalmazotti utazási kedvezményeket is, a jelenleg érvényes közalkalmazotti utazási kedvezményekről készítettünk egy összefoglalót a MÁV által közzétett információk alapján.

Friss: Utazási kedvezmények 2013: csak csúcsidőn kívül lesz ingyenes utazás

Friss: Nyugdíjasok utazási kedvezménye Volán buszokon 2012-2013

Tájékoztató a közszférában dolgozók utazási kedvezményének igénybevételéről

A kedvezmény zökkenőmentes igénybevételének érdekében ezúton szeretnénk a közszolgálati alkalmazottak számára 12 menettérti utazáshoz vasúton is 50 %-os kedvezményt biztosító utazási utalvány kiállításához gyakorlati segítséget nyújtani.

Az utazási kedvezmény igénybevételének részleteit, valamint az utalvány formai követelményeit a 85/2007 (IV. 25.) számú Kormányrendelet tartalmazza. A kiállításra javasolt utalvány-formátumot jelen hírlevelünk mellékleteként csatoltan megküldjük. Az utalvány mintája az oldal alján gépi kitöltésre alkalmas word és a kézi kitöltésre javasolt pdf kiterjesztéssel is letölthető.

Kérjük, hogy az utalványokat minden esetben eredeti bélyegzőlenyomattal és cégszerű aláírással lássák el, hogy azok valódisága a jegyvizsgálat alkalmával egyértelmű legyen

A kedvezmény felhasználásánál fontos tudni, hogy
- a 100 km és az alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő 3. nap 24. órájáig,
- a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek 14 napig használhatóak utazásra.

Ha a visszautazást ennél későbbi időpontban tervezik, a közalkalmazotti utalványok esetében a MÁV-START Zrt. lehetőséget ad arra, hogy az oda- és a visszaúti jegyet a tervezett oda- és visszautazás napjára külön váltsák meg. A visszaúti jegy az odaúti jeggyel egyidőben is és külön időpontban is megváltható ugyanazon bélyegzési hely felhasználásával. Ez utóbbi esetben a visszaúti jegyváltáshoz be kell mutatni az odautazáshoz megváltott menetjegyet. Ezt a menettérti jegyváltási lehetőséget egy bélyegzési hely felhasználásával mindaddig biztosítjuk, amíg egy újabb bélyegzési hely felhasználásával egy következő utazást nem kezdenek meg.

A kedvezmény igénybevételével, illetve egyéb vasúti utazással kapcsolatos kérdéseikkel kérjük forduljanak a MÁV-START Ügyfélszolgálatához, telefonon a MÁVDIREKT 06 40 494949-es telefonszámán, illetve e-mailen az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

Valamennyi munkavállalójuk részére kellemes utazást kívánunk!

A 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet strukturális változást hozott a közszféra egyes munkaköreiben dolgozóknak juttatott utazási kedvezmények körében.

Korábban a MÁV ZRt. által kiállított, évente megújítható, arcképes igazolvánnyal a vasúti közlekedésben 50%-os kedvezményre voltak jogosultak korlátlan számban. Azonban az ország sok települése vasúton nem érhető el, így az ott élőknek a kedvezmény igénybevételére kevesebb lehetőségük volt. Az új „Utazási utalvány” segítségével immár a helyközi közforgalmú autóbusz-közlekedés igénybevételére is lehetőség nyílik a következők szerint:

 • A 12 alkalommal igénybe vehető kedvezmény menettérti útra szól. (7.§ (1)) A kedvezményre jogosító cellák azonban egy útra történő utazáshoz is felhasználhatók. Amennyiben az adott jegyváltási helyen a szolgáltató csak egy útra szóló menetjegyet tud kiállítani, a menettérti utazás igénybevételéhez javasoljuk az odaúti menetjegy megőrzését, illetve- amennyiben az elővételi jegyvásárlás megoldott- a visszaútra a menetjegy utazás után, elővételben történő megváltását.
 • Az utazás során lehetőség van több, különböző járat igénybevételére, így például az autóbusszal megkezdett utazás vasúton is folytatható (csatlakozó utazások). (7.§ (5))
 • A csatlakozó utazások esetében az utazást egy irányba az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig be kell fejezni. (7.§ (5))
 • Az Utazási utalvány fényképet nem tartalmaz, ezért kérjük az igénybevételkor egy Üzletszabályzat szerinti személyazonosításra alkalmas igazolvány külön kérés nélküli felmutatását.
 • Az Utazási utalványt a munkáltató tölti ki. (7.§ (3))
 • A jogosultak körét a 7.§ (1) részletesen leírja.
 • Egy munkavállaló egy évben csak egy Utazási utalványt kaphat, elvesztés esetén az utalvány nem pótolható. A munkaadónak a munkavállalót az utalvány felhasználásáról elszámoltatnia nem kell.
 • Aki érvénytelen Utazási utalvánnyal vagy az érvényes utalvány bemutatása nélkül kísérli meg az utazást, annak a 48/2007. (IV.26.) GKM rendelet szerinti pótdíjat kell megfizetnie!
 • Az esetleges félreértések elkerülése érdekében a kiállító intézmények az utalványokról olyan nyilvántartást vezessenek, amely kizárja több utalvány azonos személy számára, illetve jogosulatlan személy számára történő kiállítását.
 • A 2007-ben kiadott utalványok 2008. március 31-ig használhatók fel kedvezményes utazásra, így elmarad a korábbi érvényesítés az azzal járó érvényesítési díjjal együtt.
 • A 2007. március 4-től autóbusszal üzemeltetett korábbi MÁV viszonylatok a helyközi autóbusz-közlekedés részét képezik, így ezeken a viszonylatokon a vasúti kedvezmények nem érvényesek.

Kapcsolódó linkek:

Utazási utalvány 2011 (PDF) - A közalkalmazottak utazási kedvezményének igénybevételéhez szükséges nyomtatvány

Utazási utalvány 2011 (DOC)

Utazási utalvány tájékoztató és minta (PDF)


Kedvezményes utazás közalkalmazotti utalvánnyal

2012. februárban és márciusban kapják kézhez a közszférában dolgozók az őket megillető utazási kedvezmény érvényesítéséhez szükséges utalványukat. Ezek felhasználási szabályai nem változtak az elmúlt évekhez képest. A kedvezmények további gördülékeny igénybevétele érdekében a MÁV-START Zrt. honlapján már megtalálható a letölthető dokumentumok között a 2012. évi, továbbá egy keltezés megjelölése nélküli utazási utalvány, amely a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott adatokat tartalmazza.

A jogosultak ennek a nyomtatványnak a megfelelő kitöltésével és a munkáltató általi érvényesítésével vehetik igénybe a félárú menetjegyvásárlás lehetőségét. Az igénybevétel feltétele, hogy a kiállított utalvány a szükséges adatokat tartalmazza, illetve az intézmény eredeti bélyegzőlenyomatával és az erre jogosult személy eredeti, cégszerű aláírásával el legyen látva. Az utalvány továbbra is változatlanul 12 menettérti, 50 százalékos kedvezményű utazást biztosít a MÁV-START Zrt járatain. A 2011-ben kiadott utalványok 2012. március 31.-ig használhatók fel.

A közalkalmazotti kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott menetjegy vásárlására lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem. A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: a 100 km-es és az alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel. Az utalványt – záradékolás céljából – a menetjegy vásárlásakor át kell adni a pénztárosnak vagy jegyvizsgálónak, ennek elmulasztása esetén a jegyvizsgálatkor pótdíjat számít fel a vasúttársaság.

A közalkalmazottak kedvezményéről az utasok további információkat a www.mav-start.hu oldalon találnak. (Máv-Start információ)

Friss: Utazási kedvezmények 2013: csak csúcsidőn kívül lesz ingyenes utazás

Friss: Nyugdíjasok utazási kedvezménye Volán buszokon 2012-2013