Nyomtatás
PDF

Alkalmi munkavállalás 2012-2013 - Alkalmi munka szabályai 2012-től

on . Posted in Hírek - Gazdaság

Alkalmi munkavállalás 2012-2013 - Alkalmi munka szabályai 2012-től. 2011. augusztus elejétől változtak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai. Ezentúl a főállású munkavállalók létszámához kötik az alkalmi munkavállalók számát. Így például az a vállalkozó, akinek nincs főállású alkalmazottja, az ezentúl mindössze egy alkalmi munkavállalót foglalkoztathat. Az idénymunkára nem vonatkozik az új szabály.

Több ezren voltak kíváncsiak júniusban a Debreceni Pulykanapokra. A rendezvényt szervező étterem több alkalmi munkavállalót is foglalkoztat az ilyen programokon – utánuk naponta mindössze 1000 forint közterhet kell fizetni a cégnek. Létszámtól függetlenül.

- Jó dolog, mert egyébként a rendezvényekhez kellenek ezek az emberek, nem állandó személyzettel dolgozunk, mert nem bírná el a cég. Az alakalmi munkavállalóknak a lehetősége mindenképpen jó – nyilatkozta Barabás Zoltán tulajdonos.

Augusztustól változtak az egyszerűsített munkavállalás szabályai. Mostantól a munkáltató főállású dolgozóinak száma határozza meg, hogy hány főt alkalmazhat az egyszerűsített munkavállalás keretében.

- Ha a munkáltató egyáltalán nem foglalkoztat a Munka Törvénykönyve szerint főfoglalkozású munkavállalót, akkor egy fő alakalmi munkavállalót foglalkoztathat. Ha egytől öt főig foglalkoztat főfoglalkozású munkavállalót, abban az esetben két főt foglalkoztathat alkalmi munkavállalóként – magyarázta Szűcs Józsefné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatóságának igazgatóhelyettese.

A módosítás szerint 20 főállású munkavállaló alatt legfeljebb négy alkalmi munkavállalót foglalkoztathatnak, 20 fő felett pedig a főállású munkavállalók 20 százalékát vehetik fel így. 2010-ben egyébként Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz 91 ezer alkalmi munkavállalót jelentettek be, idén eddig 52 ezret. A hivatal arra számít, hogy év végére jóval több lesz az alkalmi munkavállalók száma, mint tavaly. (Forrás: dehir.hu)Newer news items:
Older news items: