Nyomtatás
PDF

Egészségügyi bérek 2012 - Egészségügyi béremelés mértéke 2012-ben

on . Posted in Hírek - Gazdaság

Egészségügyi bérek 2012 - Egészségügyi béremelés mértéke 2012-ben, egészségügyi bértábla 2012-2013. 86 ezer egészségügyi dolgozó, orvos és szakdolgozó alapbérét emelik január elsejétől visszamenőleg. A béremelés a mentőszolgálat kivonuló személyzetét is érinti.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a részleteket ismertetve elmondta: 66 ezer forinttal emelik azon orvosok bérét, akiknek jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt van a keresetük. Az egészségügyi szakdolgozóknál új bértáblát dolgoztak ki, eszerint 22 ezer embernek 20 ezer, 32 ezer dolgozónak pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

A népegészségügyi termékadóból 15, a rendszer átalakításából további 15,5 milliárd forint jut ebben az évben az alkalmazottként dolgozó orvosokra és szakdolgozókra, ez a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok esetében bruttó 65,8 ezer forint alapbéremelést jelent. Az orvosok 80 százaléka ebbe a körbe tartozik, efelett 10 ezer forintonként sávosan 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke.

A szakdolgozóknak új bértáblát állítottak össze, eszerint például egy a pályán 20 éve dolgozó 20 ezer forint körüli emelésre számíthat. Az egyéb diplomások bére 31,4 ezer forinttal nő.

Az uniós források további szakképzésre teremthetnek forrást, s az állam igyekszik olyan szakmai programot összeállítani, hogy erre sikerrel pályázhassanak az intézmények, az összeget pedig kétharmad-egyharmad arányban oszthatják el a szakdolgozók és az orvosok között.

További részleteket olvashat az alábbi linkre kattintva:

Egészségügyi béremelés 2012