Vigyázó szemeteket Latin-Amerikára vessétek

Ha befektető vagy, akkor tisztában kell lenned vele, hogy a Latin-Amerikában történő politikai és gazdasági folyamatok óhatatlanul is lenyomatot hagynak a globális kereskedelemben.

A régió két legnagyobb gazdasági térsége – Brazília és Mexikó – politikai fordulat előtt áll, Argentína súlyos pénzügyi gondokkal küszködik, Venezuelában pedig a tömeges kivándorlás fenyeget gazdasági összeomlással.

Ha mindez nem lenne elég, a bajokat tovább tetézi, hogy a dollárban eladósodott államokra súlyos terhet ró az erősödő árfolyam következtében megugrott hitelfinanszírozás.

Egy szakértői kerekasztal-beszélgetés során a stratégiai elemzők négy olyan területre hívták fel a figyelmet, melyek gócpontjai lehetnek mind a terület gazdasági növekedésének, mind pedig a fennálló problémák eszkalálódásának.

1; Brazília szigetgazdaságai

Hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a tényt, hogy Brazília területe megegyezik az Egyesült Államokéval. Noha egyelőre úgy tűnik, hogy a politikai zűrzavar ellenére (az elítélt korábbi elnök, Lula da Silva kampányt folytatott a börtönből) a jegybank viszonylag stabilan tartja az inflációt és ország valutáját.


Az viszont már gondot jelent, hogy a fejlődőképes, potenciális gazdaságok nagy területen, egymástól elszigetelve helyezkednek el. Így mind térben, mind pedig infrastrukturálisan is gondot okoz a kooperáció, a kommunikáció, magyarán a fejlődés lehetősége. A képet árnyalja ugyan, hogy Brazília jelenleg a latin-amerikai térség legvonzóbb befektetési célországának tűnik.

2; Kína befolyása igen erős a régióban

Kína régóta természeti erőforrásként, egyfajta éléskamraként tekint Latin-Amerikára, ez pedig kiszolgáltatottá teszi a térséget az ázsiai országnak. Tovább tetézi a gondokat, hogy a Kína és az Egyesült Államok között folytatott kereskedelmi csatározások kimeneteleként Peking várhatóan tovább erősíti majd a befolyását a latin-amerikai országok felett.

Ez pedig érthetően sérteni fogja az USA érdekeit, így nyilvánvalóan gazdasági ellenlépéseket igyekszik majd foganatosítani. Így Latin-Amerika a világ két legnagyobb gazdaságának csataterévé válhat.

3; Elkésett hazai befektetők a részvénypiacokon

A latin-amerikai részvénypiacok hagyományosan a külföldi befektetők kezében vannak. Az utóbbi években ugyan fordulatot vett a hazai befektetési kultúra, és megjelentek a piacokon a helyi szereplők is, azonban még hosszú-hosszú évek sora lesz, mire komoly súllyal, tapasztalattal bírnak majd a gazdasági játékban.

Másrészt pedig a külföldi befektetők még mindig felülreprezentáltan vannak jelen a latin-amerikai piacokon, így a gazdaság kiszolgáltatottság is jelentős.

4; Beruházási szempontból nincs Latin-Amerika

A térség gazdaságának fejlődése szempontjából a legoptimálisabb az lenne, ha az országok együttesen lennének képesek növekedni. A latin-amerikai gazdaságok összehangolására azonban egyelőre semmi kilátás nincs, az egyes országok leginkább magukban igyekeznek boldogulni.

A befektetők persze érthető módon sokkal szívesebben invesztálnak Brazíliába, mint Venezuelába, hiszen ők a nyugodt, kiszámítható politikai és gazdasági helyzetet preferálják. Ez azonban oda vezet, hogy a térség egyes régiói leszakadnak, míg mások lassú növekedésbe kezdenek.

De miért lenne fontos az együttes fejlődés? Azért, mert a feltörekvő piacokat regionálisan kezelik, így kitettségük is nagyban függ a környező országokban folyó gazdasági, kereskedelmi, politikai, stb. eseményektől.

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru