Német Gazdaság: stagnáció a második negyedévben

Németország gazdasági teljesítménye szinte teljesen megtorpant a második negyedévben, a legfrissebb adatok szerint. A hazai össztermék (GDP) szinte változatlan maradt az előző három hónaphoz képest, ezt a stagnálást rögzítette a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteki jelentése.

A hivatal a július végi becslését megerősítve közölte, hogy a GDP – figyelembe véve a szezonális és naptári hatásokat – nem mutatott további csökkenést a április-júniusi időszakban. Az előző két negyedévben tapasztalt csekély mértékű visszaesést követően tavasszal stabilizálódott a német gazdaság – húzta alá Ruth Brand, a Destatis elnöke.

Az elmúlt időszakban a fogyasztás két negyedéven át tartó visszaesést követően enyhe javulást mutatott, 0,1 százalékkal nőve az idei év első negyedévéhez képest. A háztartások kiadásai stagnáltak, míg a kormányzati fogyasztási kiadások enyhén, 0,1 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipar teljesítménye is 0,1 százalékkal javult, míg az építőipar 0,2 százalékos növekedést ért el. Ugyanakkor az export 1,1 százalékkal csökkent, míg az import stagnált az év első negyedévéhez viszonyítva.

Az előző évhez képest a német GDP 0,2 százalékkal csökkent, amikor a naptári hatásokat is figyelembe vették a számítások. Ez az adat azt mutatja, hogy a német gazdaság lassú növekedési ütemben van, és további kihívások elé néz.

Európai összehasonlításban Németország a gazdasági teljesítmény negyedéves változását tekintve átlagosnak számít. Az Európai Unió egészének gazdasága is stagnált a második negyedévben, azonban Németország jelentősen elmaradt a 0,5 százalékkal növekedő francia és a 0,4 százalékkal bővülő spanyol gazdaságtól. Az előző évhez képest még markánsabb a lemaradás, hiszen míg Németország gazdasága visszaesett, az Európai Unió egészében 0,5 százalékos növekedés volt tapasztalható az április-júniusi időszakban, 2022 tavaszához képest.

A Handelsblatt üzleti lap jelentése kiemelte, hogy bár Németország gazdasága már túljutott a technikai recesszión, három egymást követő negyedéve nem mutat növekedést. Ez a helyzet tovább erősítheti azt a meggyőződést, hogy az ország az „Európa beteg embere” lehet az ezredfordulót követően is. Az elkövetkező időszakban a német gazdaság növekedési útjának alakulása meghatározó lehet az európai gazdasági tájkép szempontjából.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru