Ne hagyd figyelmen kívül ezeket az általános befektetési tanácsokat!

Úton-útfélen azt halljuk, hogy a befektetés az egyik legbiztosabb módja a vagyonod gyarapításának. Olyan hangzatos mondatokra kaphatod fel a fejedet egy-egy gazdasági műsorban, mint a jövőre való felkészülés vagy a gondtalan nyugdíjas évek. De vajon melyik befektetési forma teremtheti meg nekünk ezeket a gondtalan éveket, és mire érdemes odafigyelni?

Néhány befektetési forma valóban kockázatot jelenthet a piacon való jelenlét során, éppen ezért Warren Buffett azt javasolja, hogy érdemes indexalapokba invesztálni. Meglehet, hogy az indexalapokat az alacsony árbevétel jellemzi – magyarázza a befektető guru –, ugyanakkor stabilak a piaci kilengésekkel szemben.

Indexalap: Az a fajta befektetési alap, amely összetevői megegyeznek valamilyen pénzügyi index vagy részvénykosár (például BUX, MAX) összetevőivel.

Nick Holeman pénzügyi szakember ezzel szemben kritikusabban foglal állást az ilyen fajta megtakarításokat illetően. A szakember úgy véli, bármennyire is tervezed meg jól a befektetést, az nem nyújthat maximális biztonságot a jövőre nézvést.

Ha a számok nem az elvártak

A CNBC weboldalának Make It rovatában taglaltak szerint a számok azt mutatják, hogy a tőzsdére történő befektetés a legjobb módja annak, hogy jólétet biztosítson mindazoknak, akiket érdekel a jövőjük. Azonban hiába az előregondolkodás – írja a hírportál –, ha a számításaink nem jönnek be maximálisan, akkor az egész befektetés hiábavaló volt. Magyarán szólva, ha nem vagy elégedett a befektetésed jövedelmével, akkor kár volt időt, energiát és pénzt invesztálnod bele.

Nick Holeman szerint rajtad áll, hogy megtaláld a megfelelő befektetést, mint ahogy az is, hogy annyi időt takaríts meg magadnak, amennyit csak lehetséges. Végtére is a befektetések csak attól a ponttól kezdenek megtérülni, amikortól profitot hoznak. A pénzügyi szakember azt vallja, hogy hiába kezeli akár Warren Buffett a portfóliódat, ha évente csak 10 dollárt takarítasz meg, azzal még nagyon távol vannak a milliomos nyugdíjas évek.

Portfólió: Egy befektető pénzügyi befektetéseinek összessége. Szűkebb értelemben kifejezetten értékpapírok összességét, tágabb felfogásban többféle pénzügyi terméket, például befektetési alapot vagy kötvényeket is tartalmazhat, illetve kombinálhat.

Portfólió létrehozása biztonsági szempontból is történhet

Mit javasol a szakember?

Holeman azt javasolja a dolgok megkönnyítése érdekében, hogy tedd a befektetéseidet automatizálttá, és minden egyes hónapban utalj egy meghatározott összeget a befektetési számládra.

Mielőtt elköteleznéd magad egy befektetési forma mellett, olvass, kutass, tájékozódj! Gazdasági hírek széles spektrumát találod meg az interneten. Tervezz diverzifikációt (kockázatmegosztást), és olyan konstrukciót válassz, mely az élethelyzetednek megfelelő.

Legyen a jelmondatod Nick Holeman nyilatkozata:

Ha évente csak 10 dollárt takarítasz meg, azzal még nagyon távol vannak a milliomos nyugdíjas évek.

Összefoglalva tehát: Ha a jövődet szeretnéd megalapozni, és beállni a milliomosok sorába, kerüld el az alacsony hozamokkal megtérülő befektetéseket. Azonban légy mindig nagyon óvatos és körültekintő! Mielőtt elkötelezed magad egy pénzügyi befektetés mellett tájékozódj az interneten, olvasd el a vonatkozó gazdasági híreket, kérd ki a szakemberek tanácsát. Határozz meg és különíts el egy összeget a jövedelmedből, melyet minden hónapban utalj a befektetési számládra.

Tartsd szem előtt továbbá, hogy beruházásaid, konstrukcióid megtérülései attól a pillanattól kezdődnek, amikor azok elkezdenek neked jövedelmet termelni.

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru