Hogyan hatott a Facebook részvényekre az újabb botrány?

2018 szeptemberében a Facebook történelmének legnagyobb, milliókat érintő támadását észlelték.

A közösségi oldal saját vizsgálata szerint hozzávetőleg 29 millió felhasználó érintett a hackerek által kihasznált biztonsági résen történt adatlopásokban. Hogy hat mindez a Facebook részvényesekre?

Mit gondol a tőzsde az újabb, nagykaliberű Facebook botrányról?

A közösségi oldal szeptember 14-én szokatlan aktivitást észlelt a rendszerében, ezért kiterjedt vizsgálatot indított a körülmények feltárására.

Szeptember 25-ére sikerült megállapítani, hogy az aktivitás hátterében kibertámadás áll, majd ezt követően foltozták be a rést, melyen keresztül a hackerek bejutottak.

Hogyan lopták el a személyes adatokat?

A támadók egy olyan – egyébként egy hónapig fennálló – bugot használtak ki, mellyel hozzájutottak a felhasználói adatlapok biztonsági tokenjeihez. Ezek a tokenek felelősek a jelszavak megjegyzéséért az oldalon, tehát ha a felhasználó bejelöli ezt az opciót, akkor nem kell minden egyes belépésnél begépelnie a jelszavát.

A támadók első körben 400 ezer felhasználói tokent loptak el, majd a meghackelt felhasználók ismerőseinek, és azok ismerőseinek adataihoz is hozzájutottak. A láncolat végül 29 millió Facebook fiókot érintett.

A feltört fiókok mintegy felénél a felhasználók nevéhez és e-mail címéhez, esetleg telefonszámához jutottak hozzá. 14 millió felhasználó esetében ennél jóval több adatot szereztek meg a fentieken túl: nem, nyelv, vallás, iskolák, kapcsolat, születési dátum, illetve minden olyan adat, amit a fióktulajdonos beállított.

A Facebook igyekszik csillapítani a kedélyeket, nemrégiben kiadtak egy közleményt, mely szerint hamarosan személyre szabott üzenetben értesítik az érintetteket.

Hogyan hat mindez a Facebook tőzsdei papírjaira?

A közösségi oldal hatékonyságának egyik eszköze a felhasználók adataiból leszűrt, ezáltal igen pontosan célzott hirdetések. Épp ezért tőzsdei jelenlétének alapköve az, hogy a hirdetők megbízzanak a Facebookban, magyarán szólva elhiggyék azt, hogy a pénzük megfelelő helyen került befektetésre.

Mint ismert, 2018 márciusában robban ki az úgynevezett Cambridge Analytica-botrány, mely szerint 10 millió felhasználó adatait értékesítették illetéktelenül. A befektetők összevont szemöldökkel követték az eseményeket, a Facebook részvényárfolyama zuhanásba kezdett, és mintegy 60 milliárd dollárt veszített az értékéből.

De mi a helyzet a jelenlegi adatlopási botránnyal? Mennyire borzolta a befektetők kedélyeit, hogy közel 30 millió felhasználó szenzitív adatai jutottak a kiberbűnözők kezébe?

Úgy tűnik – egyelőre legalábbis –, hogy a hackertámadás nem tépázta meg jelentősen a Facebook részvények árfolyamát. Noha némileg esett ugyan az árfolyam (szeptemberben 27-én járt a papírok értéke a csúcson 168,79-es árfolyammal), október 10-ére 151,46-os szintre lépett vissza.

Ez pedig messze elmarad a Cambridge Analytica-botrány kirobbanását követő zuhanástól. Akkor egy nap alatt 217,7-ről 176,7-re estek vissza a legismertebb közösségi oldal tőzsdén jegyzett papírjai. A mostani, kevésbé piacrengető esésnek az állhat a hátterében, hogy a részvények most állhattak be az értéküknek megfelelő szintre.

Egyes gazdasági szakértők ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy a Facebook részvényei némileg túlárazottak, azaz a valóságban nem érnek annyit, mint amennyibe kerülnek. Ha hiszünk ennek a feltételezésnek, akkor a Szociális platform papírjai hozzávetőleg a Cambridge Analytica-botrányt követően állhattak be a valós piaci szintjükre.

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru