5 országra kiterjedő piacfelügyeleti eljárásában büntetett az MNB 830 millió forintra

Engedély nélküli portfóliókezelés és szolgáltatásközvetítés miatt összesen 830 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtott több magánszemélyt és társaságot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és a tevékenységüktől is végleg eltiltotta őket.

Az MNB keddi közleménye szerint egy magyar és egy indonéz magánszemély jegybanki regisztráció nélkül közvetítette két ausztrál és egy máltai székhelyű, magyarországi engedéllyel szintén nem rendelkező befektetési vállalkozás szolgáltatásait.

A társaságok tevékenységéhez kötődően az indonéz érintett, valamint a British Assets and Investment Management Ltd., és a Direct Market Access Ltd. portfóliókezeléssel is foglalkozott, ám erre ugyancsak nem kaptak engedélyt az MNB-től.

Az 5 országra kiterjedő piacfelügyeleti eljárásában a rendőrség is közreműködött. Az MNB a magyar elkövetőt 90 millió forint, indonéz társát 280 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, és végleg eltiltotta őket a közvetítői tevékenységtől. Utóbbi érintettet engedély nélkül végzett portfóliókezelés miatt további 180 millió forintra, míg a British Assets and Investment Management Ltd.-et 145 millió forintra, a Direct Market Access Ltd.-et pedig 135 millió forintra bírságolták.

A közlemény szerint a jogsértést súlyosbította, hogy az érintettek huzamosabb ideig, belföldi befektetési szolgáltatásra engedéllyel nem rendelkező vállalkozások javára tevékenykedtek. Tevékenységük miatt magyar befektetők jelentős veszteséget szenvedett el – írták.

Az üggyel összefüggésben egy szintén magyar magánszemélyt tanúvallomás jogosulatlan megtagadásáért, ezáltal az eljárás elhúzására, akadályozására, a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartásáért 2 millió forint eljárási bírsággal sújtottak.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru