23 éves csúcsra emelkedtek a jelzáloghitelek kamatai az Egyesült Államokban

Az Amerikai Jelzáloghitelező Bankok Szövetsége (MBA) kimutatása szerint a 30 éves jelzáloghitelek kamatai szeptember 22-ével záródott héten az elmúlt két évtized legmagasabb szintjére emelkedtek az Egyesült Államokban.

Az MBA kimutatása szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a korábbi heti 7,31 százalékról 10 bázisponttal emelkedve 7,41 százalékra kúszott fel. Ez az érték 2000 decemberéig vezethető vissza, és az elmúlt évtizedek egyik legmagasabbja.

Egy évvel korábban még jóval alacsonyabb, mindössze 6,52 százalékon állt a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az Egyesült Államokban.

Emellett a múlt héten 1,3 százalékkal csökkent a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban, ami egy előző héten tapasztalt jelentős emelkedés után következett be. Éves összehasonlításban azonban 25,5 százalékos visszaesésről számoltak be a jelzáloghitel-igénylések terén az országban.

A magasabb árak és a korlátozott eladó lakáskínálat miatt a potenciális lakásvásárlók továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe a jelenlegi kamatkörnyezetben.

Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza szerint ez a helyzet a lakáskínálat szűkösségéhez is hozzájárul, mivel a meglévő jelzáloghiteleket még az emelkedő kamatok előtt vették fel, ami megnehezíti a refinanszírozást és a lakások eladását is gátolja. Ezen dinamikák együttesen hatnak a lakáspiacra, sürgetve az új intézkedéseket a stabilizálás és a piacon történő mozgás ösztönzése érdekében.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru