Stabilan nőtt az új építési engedélyek és a megkezdett építkezések száma az Egyesült Államokban novemberben

Stabilan emelkedett a megkezdett családiház-építések és a kiadott építési engedélyek száma novemberben az Egyesült Államokban, jelezve, hogy az ingatlanpiac erős maradt úgy is, hogy a szélesebb gazdaságban lassul a növekedés a koronavírus-járvány második hullámának következtében, illetve az újabb kormányzati támogatás hiányában.

A kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint novemberben évesítve 1 millió 547 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami az októberihez képest 1,2 százalékkal több, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 12,8 százalékos emelkedést jelent. Elemzők gyengébb adatra számítottak: az októberi 1 millió 528 ezer után 1 millió 530 ezres számot vártak.

A lakóingatlanpiac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 186 ezer ház építését kezdték el, ami az előző hónaphoz képest 0,4 százalékos emelkedést jelent. Novemberben már a hetedik egymást követő hónapban mértek emelkedést.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 1 millió 639 ezerre nőtt, ami az októberi 1 millió 544 ezret 6,2 százalékkal, a tavaly novemberi 1 millió 510 ezret pedig 8,5 százalékkal haladja meg. Elemzők 1,55 milliós számot vártak novemberre. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 1,3 százalékkal, 1 millió 430 ezerre nőtt.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 163 ezer volt, 12,1 százalékkal marad el az októberi, illetve 4,8 százalékkal a tavaly novemberi értéktől.  

A rekordalacsony kamatoknak és az erős keresletnek köszönhetően az ingatlanpiac fittyet hány a gazdasági növekedés lassulására. A koronavírus-járvány hatására a munkavállalók 21,8 százaléka kényszerült távmunkába, közülük nagyon sokan költöztek a városokból az elővárosokba és más ritkán lakott övezetekbe nagyobb és kényelmesebb otthont keresve.  

Noha a családi házakat építők körében decemberben kissé visszaesett a bizalom, így is a novemberi rekordszint közelében maradt. Az építési vállalkozók az anyagköltség emelkedése mellett a megfelelő telkek, az építkezési anyagok és a jól képzett munkaerő hiányára panaszkodtak.  

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a december 12-ével végződött héten 2,67 százalék, míg egy évvel korábban 3,73 százalék volt.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru