Újabb rekordmennyiségű gabonatermés várható a világon a FAO szerint

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) friss előrejelzése szerint az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget.

A FAO által közzétett előrejelzés alapján a globális gabonatermés 2,815 milliárd tonna lehet, ami 0,9 százalékkal magasabb a tavalyi évhez képest, és megegyezik a 2021-ben betakarított mennyiséggel.

A búzatermés várhatóan 2,6 százalékkal marad el a múlt évi rekordmennyiségtől, de még mindig 781,1 millió tonnát tesz ki, ami a második legnagyobb mennyiség a történelmi sorrendben. A szárazság Kanadában és az Európai Unióban, valamint a túlzott esőzések Kínában negatívan befolyásolják a termést. Ugyanakkor az Egyesült Államokban, Indiában és Ukrajnában nagyobb búzatermés várható.

A kukoricatermés a FAO szerint rekordszintű lesz, 1,215 milliárd tonna. Ukrajnában és Brazíliában kedvezőbb termésre számítanak, ami ellensúlyozza a kisebb termést az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Az előrejelzés optimista hangvételű, és azt sugallja, hogy a világ mezőgazdasági termelése tartja magát a korábbi években látott magas szinten, ami fontos a globális élelmiszerellátás biztonságához. A FAO továbbra is figyelemmel kíséri a termelés alakulását, különös tekintettel az időjárási változásokra és a termőterületeken tapasztalható eseményekre.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru