Megkezdődhet a kitermelés a legnagyobb brit tengeri olajmezőn

Az Egyesült Királyságban új lendületet kapott az olajkitermelés, mivel engedélyezték a legnagyobb brit tengeri nyersolajmező, a Rosebank kitermelését. A brit szakhatóság, a North Sea Transition Authority (NSTA) engedélyezte a norvég Equinor és a brit Ithaca Energy két tulajdonosának, hogy megkezdjék az olajmező művelését.

A Rosebank mező hatalmas potenciállal rendelkezik, és eddigi becslések szerint akár 500 millió hordó nyersolajat is tartalmazhat. Azonban az Equinor jelenleg csak 325 millió hordó olaj kitermelését tervezi, amely várhatóan 2027-ben indulhat el. Az új projekt komoly gazdasági előnyöket hozhat az Egyesült Királyságnak, 8,1 milliárd font (több mint 3600 milliárd forint) közvetlen tőkebefektetést eredményezve.

Az olajkitermelés engedélyezése azonban nem ment zökkenőmentesen, mivel környezetvédő csoportok tiltakoztak a Rosebank mező felett. Ugyanakkor a brit kormány úgy véli, hogy az olaj- és gázkitermelés növelése elengedhetetlen az energiaimport-függés csökkentése és a nettó karbonsemlegesség 2050-re történő eléréséhez.

Rishi Sunak brit miniszterelnök hangsúlyozta az energiaellátás biztonságának fontosságát, különösen az Ukrajna elleni orosz invázió fényében. Az Egyesült Királyság célja az, hogy önellátó legyen az energia terén, és ne függjön zsarolásra alkalmas energiahordozóktól.

Az Offshore Energies UK, az Egyesült Királyság tengeri energiahordozó-kitermelési szektorának kereskedelmi szövetségének vezérigazgatója, David Whitehouse felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg aktív 238 északi-tengeri nyersolaj- és földgázmező lassan kifullad, és ha nem találnak új alternatív energiaforrásokat, az olajtermelés gyorsan lecsökkenhet. Az olajkitermelés további fejlesztése tehát kritikus fontosságú az Egyesült Királyság számára az energetikai stabilitás és a fenntarthatóság szempontjából.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru