A PC piac új lendületet kap az MI iránti egyre nagyobb érdeklődés révén

Az elmúlt évek során a PC piac jelentős kihívásokkal szembesült, de 2024-ben új lendületet kapott a mesterséges intelligencia (MI) iránti érdeklődésnek köszönhetően. Az IDC, a Gartner és más vezető piackutató cégek jelentései alapján a PC szállítások növekedése várható, főként az MI-képes PC-k terjedése révén​.

Az MI integrációja az Asztali számítógépekbe (PC-kbe) forradalmi változásokat hoz a piacon. A Canalys előrejelzése szerint 2025-re az MI-képes PC-k a globális PC szállítások 40%-át teszik ki, míg 2024-ben ez az arány 18% lesz, ami mintegy 48 millió egységet jelent​ (Canalys)​. Az MI-képes PC-k növekedése mögött az MI gyorsítását szolgáló dedikált chipek, például a Neurális Feldolgozó Egységek (NPU-k) állnak, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók számára a produktivitás, személyre szabás és energiahatékonyság terén.

Piaci előrejelzések és várakozások

A Gartner előrejelzése szerint 2024 végére világszerte 54,5 millió MI-képes PC-t szállítanak, ami a teljes PC szállítások 22%-át teszi ki​ (Gartner)​. Ez a növekedés összhangban van az IDC várakozásaival, miszerint a PC piac 2024-ben 3,4%-kal nőhet, köszönhetően a Windows 11 migrációs igényének és a kereskedelmi PC-k frissítési ciklusának​ (IDC)​.

Míg a növekedési ütem tekintetében az Apple állt az élen, a többi nagy gyártó is pozitív tendenciákat tapasztalt. A Lenovo 3,7%-os szállításnövekedéssel megőrizte piacvezető pozícióját, és a piaci részesedés 22,7%-át szerezte meg. A HP Inc. 21,1%-os piaci részesedéssel és 1,8%-os szállításnövekedéssel szorosan követte. Az Acer csoport is jól teljesített, 13,7%-os növekedéssel a szállítások terén.

Érdekes módon a Dell Technologies volt az egyetlen olyan gyártó az első ötben, amelynél visszaesés volt tapasztalható, a szállítások 2,4%-os csökkenésével 2023 második negyedévéhez képest. A vállalat azonban még mindig jelentős, 15,5%-os piaci részesedést tudott fenntartani.

Az MI integrációjának hatása

Az MI integrációja a PC-kbe nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem a hardvergyártók és szoftverfejlesztők számára is új innovációs lehetőségeket kínál. Az MI-képes PC-k előnyei közé tartozik a jobb energiahatékonyság, a magasabb szintű biztonság és az MI munkaterhelések futtatásának csökkentett költségei. Ezek a fejlesztések különösen a kereskedelmi szektorban okoznak majd lendületet, ahol a prémium kategóriájú PC-k iránti kereslet növekedése várható​​.

Piaci kihívások és lehetőségek

Annak ellenére, hogy az MI-képes PC-k jelentős növekedést mutatnak, a piac továbbra is számos kihívással néz szembe. A technológiai vállalatoknak folyamatosan újítania kell, hogy versenyelőnyt szerezzenek, és meggyőzzék az üzleti vásárlókat az MI PC-k előnyeiről. A Gartner szerint a vállalatok számára fontos lesz világosan bemutatni az on-device MI előnyeit, hogy meggyőzzék a felhasználókat a beruházás szükségességéről​​.

Az MI integrációja a PC-kbe új fejezetet nyit a személyi számítógépek piacán. Az MI-képes PC-k várhatóan jelentős növekedést hoznak, és átalakítják a piacot az elkövetkező években. A hardver- és szoftverfejlesztők számára számos új lehetőség nyílik meg, miközben a felhasználók számára is új, hatékonyabb és személyre szabottabb számítástechnikai élményeket kínálnak.

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru