Csökkenési trendben az Euróövezet és EU Ipari termelése

Az euróövezet és az Európai Unió ipari termelése csökkent júliusban mind havi, mind éves összehasonlításban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatsorai szerint.

A júliusi adatok alapján az euróövezet ipari termelése 1,1 százalékkal esett vissza júniushoz képest, amikor még 0,4 százalékos növekedést regisztráltak. A piaci várakozások ennél valamivel enyhébb, 0,7 százalékos visszaesést jósoltak.

Az Európai Unióban is hasonló tendencia figyelhető meg, ahol az ipari termelés júliusban havi szinten szintén 1,1 százalékkal csökkent a júniusi 0,4 százalékos növekedést követően.

A havi összehasonlítás részleteiben az EU területén a tőkejavak termelése 2,4 százalékkal csökkent a júniusi 0,3 százalékos esés után, míg az energiatermelés 1,5 százalékkal emelkedett a júniusi 0,2 százalékos növekedés után. Ugyanakkor a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 0,8 százalékkal esett vissza, míg a köztes javaké 0,1 százalékkal nőtt a júniusi 0,6 százalékos és 0,9 százalékos csökkenés után.

Éves összehasonlításban az euróövezetben az ipari termelés visszaesése 2,2 százalékra gyorsult a júniusi 1,1 százalékos csökkenés után. Az Európai Unió egész területén júliusban 2,4 százalékos, júniusban pedig 1,1 százalékos volt a csökkenés mértéke.

Az egy hónap alatti ipari termelési adatok Svédországban (+5,1 százalék), Máltán (+3,4 százalék) és Magyarországon (+2,9 százalék) mutatták a legnagyobb növekedést. Ugyanakkor Dániában (-9,1 százalék), Írországban (-6,6 százalék) és Litvániában (-4,4 százalék) volt a legjelentősebb csökkenés.

Az éves összehasonlításban a legnagyobb növekedést Dániában (+5,7 százalék), Franciaországban (+2,8 százalék) és Máltán (+2,3 százalék) regisztrálták, míg a legnagyobb visszaesést Bulgáriában (-11,5 százalék), Észtországban (-9,5 százalék) és Litvániában (-8,6 százalék) tapasztalták.

Forrás: MTI

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru