Nagyot ugrottak a kötelező biztosítás árak idén

2024 első negyedévében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjai jelentősen emelkedtek Magyarországon. Az MNB friss statisztikái alapján a normál használatú személygépkocsik éves átlagos díja 7%-kal nőtt egyetlen negyedév alatt, míg az előző évhez képest 11%-os emelkedést tapasztalhattak az autósok.  Nézzük, hogy mi is történt 2024 első negyedévében a biztosítók háza táján.

Áremelkedés Budapesten és vidéken

Az MNB kötelező biztosítási statisztikái alapján jelentős különbségek mutatkoznak a fővárosi és vidéki KGFB díjak között. Budapesten az átlagos éves díjak 7%-kal emelkedtek, elérve a 79.784 Ft-ot. Vidéken az emelkedés mértéke 12%-os volt, így az átlagos díj 52.407 Ft-ra nőtt. Ez az áremelkedés nem csak a normál használatú személygépkocsikra vonatkozik, hanem más járműkategóriákra is, ahol szintén jelentős díjemelkedést tapasztaltak.

A különböző járműkategóriák díjemelkedései

Az alábbi táblázat mutatja a különböző járműkategóriák éves díjemelkedését, amelyek között egyes esetekben 2 jármű kategória közötti összehasonlításban akár 30%-nál is több különbség lehet a változást tekintve:

JárműkategóriaEgyedi (%)Flottás (%)
Taxi1520
Busz (42+ fő)1417
Segédmotoros kerékpár9-6
Nehéz pótkocsi63
Busz (10-42 fő)621
Teherautó515
Vontató (kamion)433
Motorbicikli48

A legnagyobb áremelkedést a flottás vontatók, buszok és taxik esetében figyelték meg. A flottás vontatók KGFB díjai az elképesztő 33%-os emelkedtek az előző évhez képest, míg a flottás buszok és taxik díjai 21%, illetve 20%-os növekedést mutattak.

Kárráfordítások és biztosítói költségek is növekedtek

A kárráfordítások is növekedtek 2024 első negyedévében, negyedéves szinten 2%-kal, éves szinten pedig 8%-kal. Ez arra utal, hogy a biztosítók kiadásai növekednek, ami indokolhatja a díjemelkedéseket. Azonban az aktuális adatok szerint a díjemelkedés üteme meghaladja a kárráfordítások növekedésének ütemét, ami részben a járvány miatti korlátozások következtében kevesebb baleset és kárigény miatt van.

A KGFB áremelkedés lehetséges okai

Az MNB szerint több tényező is befolyásolja a KGFB díjainak emelkedését:

  1. Szezonális hatások: Az első negyedéves díjak általában jelentősebben növekednek az év többi részéhez képest.
  2. Infláció: Az infláció szintén meghatározó tényező, habár mérséklődése várhatóan konszolidálja majd a díjakat.
  3. Kárráfordítások növekedése: A kárkifizetések folyamatos emelkedése, például a szerviz óradíjak és alkatrészárak növekedése nyomást gyakorol a biztosítókra.

A KGFB díjainak jelentős emelkedése 2024 első negyedévében komoly kihívást jelent az autósok számára. Az áremelkedés okai között szerepelnek a szezonális hatások, az infláció és a kárráfordítások növekedése. A különböző járműkategóriákra vonatkozó díjemelkedések azt mutatják, hogy a legnagyobb terhet a flottás vontatók, buszok és taxik tulajdonosai viselik. Az áremelkedés mértéke azonban meghaladja a kárráfordítások növekedésének ütemét, ami hosszú távon fenntarthatatlan lehet, és további piaci korrekciókat eredményezhet.

Forrás:

Durván emelkedtek a kötelező biztosítás árai 2024 első negyedévében – Biztosításszakértő.com

Facebook Hozzászólás

Recommended For You

About the Author: Gazdasagi Guru