Nyomtatás
PDF

Lakásfelújítás pályázat 2012-2013: lakásfelújítás pályázat feltételei 2012-től

on . Posted in Hírek - Gazdaság

Lakásfelújítás pályázat 2012-2013: lakásfelújítás pályázat feltételei 2012-től. A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek közt a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető beépítése, a hagyományos (gáz, szén, elektromos áram) energiaforrással működtetett fűtési és használati meleg víz rendszerek felújítása, átalakítása, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése, az energiatermelésre, a tárolásra, az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra irányuló beruházások.

E célokra lakásonként legfeljebb 3-5 millió forint támogatást lehet megszerezni, nem kevésbé komoly számszerűsíthető, illetve mérhető feltételek teljesítése esetén. A legfontosabb cél, hogy az átalakítások a lakásokban legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítást eredményezzenek. A vissza nem térítendő pályázati forrás elvileg a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti, a finanszírozás azonban utólagos, tehát ez azt jelenti, hogy legalább ennyi pénzzel a pályázóknak is rendelkezniük kell.

A pályázat további feltételekhez van kötve: a beruházás révén az érintett épületnek legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a B szintű besorolást kell elérnie. Fontos tudnivaló, hogy a pályázatok  augusztus 15. és  október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be. A szakemberek szerint nem lenne meglepő, ha a pályázati keret néhány napon belül kiürülne. (A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram pályázati felhívása, a Pályázati útmutató és mellékletei az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról érhetők el.) A pályázat kiírása – mind a lakosság, mind az építőipar szempontjából jó irányba tett, de korántsem elégséges lépés – vélik az érintettek. A hazai lakásállomány ugyanis rendkívül elhanyagolt állapotban van, a jelenleg erre szánt összegnek a tízszerese is kevés lenne a legsürgetőbb korszerűsítések elvégzésére.

Az új Széchenyi terv szerint is évente 50-100 ezer lakást kellene felújítani, ebből a keretből pedig egyesek szerint mindössze 400-500, mások szerint 1000-1500 lakásra jut pénz. Előnye a pályázatnak, hogy mintegy két milliárd forint lakossági saját erőt is mozgósít és összességében körülbelül 3,6 milliárd forint értékű megbízás kerülhet az építőiparhoz. Ugyanez a gyengéje is, mert nem biztos, hogy azok rendelkeznek elegendő önerővel, ahol a legégetőbbek a bajok. Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében a Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják – jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

A MAKÉSZ különösen üdvözli az energiahatékony építést támogató pályázat kiírását, mivel tagjai az új építésű otthonok vonatkozásában érdekeltek az energiahatékonysági pályázaton. E technológia sajátja, hogy valamennyi típusában eleve a legmagasabb energiatakarékos kategóriában készülnek az épületek. A cégek számára a műszaki feltételek teljesítése nem jelent problémát, a pályázat megírása annál több odafigyelést igényel, de teljesíthető. A támogatás sokkal inkább a finanszírozásban és a pályázat lefuttatásában jelent kihívást, hiszen az építtetővel – magánszeméllyel vagy vállalkozással – közösen kell a többletet megelőlegezni.

Egy épület esetében a 3-4 millió forintos előfinanszírozási terhet a mai ár- és piaci viszonyok között a vállalkozások aligha képesek vállalni egy évre előre. Az eddigi tapasztalatok szerint a pályázatok átfutási ideje legkevesebb háromnegyed év volt. Éppen ezért nem tartjuk helyesnek, hogy a támogatás csak meg nem kezdett építkezésekre igényelhető. Véleményünk szerint a még használatbavételi engedéllyel nem rendelkező épületekre is megadhatónak kellene lennie. Az sem szerencsés, hogy a kivitelezőnek – aki részben előfinanszírozó – nincs ráhatása és rálátása a támogatás kifizetésére, így a pályázat a körbetartozásokat nem enyhíti.Newer news items:
Older news items: